Lille detalje i Grundfos-pumpe giver store muligheder

En lille feature i TPE2-pumpen fra Grundfos har givet VVS-Tech i Hobro gode idéer. Det kommer nu medarbejderne på Arlas mejeri i Christiansfeld til gode, for her er pumpen en lille brik i et stort projekt, der bl.a. skal optimere udnyttelsen af overskudsvarmen på mejeriet.


Det er den lille detalje, at TPE2-pumpen selv kan styre, hvor meget vand den skal flytte, der har givet servicetekniker Rino Wibe Sørensen fra VVS-Tech i Hobro gode idéer. I løsningen til Arla i Christiansfeld reagerer pumpen nemlig på temperaturer i fremløbet fra en røggasveksler, som er koblet på mejeriets dampkedel.

”Vi har indsat en sensor direkte i afgangen fra røggasveksleren, og når den måler, at vi er på vej op mod en temperatur på omkring 90 °C i fremløbet, øger pumpen hastigheden. Det betyder, at vi aldrig flytter mere vand end nødvendigt,” forklarer Rino Wibe Sørensen. ”Og funktionen, der understøtter en PT100-føler, ligger i pumpens software, så det handler bare om at taste nogle få informationer ind, så kører det.”

Styr på flow
Det gjorde det også før, men det kørte hele tiden i det store, eksisterende styresystem. Og det var upræcist og langsomt. Det betød, at sidste års investering i nye røggasvekslere til den 30 år gamle dampkedel ikke havde givet det forventede udbytte. Energien fra røggasveksleren benyttes som supplement til opvarmning af mejeriets bygninger, så det var naturligt at se på mulighederne for optimering som en del af det energiprojekt, Hobro-virksomheden havde fået i Christiansfeld.

Mange muligheder
Det var godnat-læsning af Grundfos-manualer, der ledte den alternativt tænkende servicetekniker på sporet af TPE2-løsningen. ”Hos VVS-Tech har vi ladet konstant trykdifferens styre en MAGNA3-pumpe i en anden kedelcentral, så jeg ville se, om der måske også fandtes pumper, der kunne styres via en indbygget temperatur-funktion. En efterfølgende opringning til Grundfos bekræftede min formodning,” fortæller Rino Wibe Sørensen, der ser et stort potentiale i at udnytte mulighederne i pumper, der ’selv kan finde ud af, om de skal starte eller ej’, som han udtrykker det.

Find TPE2 her>>

Dato: 15. februar 2017
Fabrikat: Grundfos
Produktkategori: 202005, 202019

Andre artikler